Norvatek– AR

Norvateks AR-app med en topografisk karta i bakgrunden.

Projekt

Augmented Reality app

Industri

Vatten & Avlopp

Kund

Norvatek

År

2018

Vi använde AR-teknik för att skapa en ny mässupplevelse för Norvatek. Följ vattnets väg i Augmented Reality!

Norvateks 3D-värld

Upplevelsen

Tillsammans med Norvatek och Start Communication skapade vi en Augmented Reality-upplevelse som premiärvisades på VA-mässan i Jönköping 2018. Upplevelsen förvandlar ett enkelt vitt bord till ett landskap där besökare med hjälp av surfplattor kan följa vattnets väg genom Norvateks VA-stationer.

Norvatek 3D-landskap
Norvatek AR proof of concept

Mål och syfte.

Tillsammans med sina systerbolag har Norvatek en komplett uppsättning VA-lösningar. Med AR-upplevelsen ville vi hjälpa dem visa hur alla delar hänger ihop, och skapa en plattform för samtal och interaktion med kunder. Behöver kunden hjälp med bara en liten del av kedjan, eller med en komplett lösning?

Med Augmented Reality blir upplevelsen dessutom intressant i sig. Den ger besökaren en anledning att stanna upp och ta del av information som hon kanske hade missat om den bara presenterades i en broschyr eller en icke-interaktiv installation.

Det var också viktigt att upplevelsen skulle kunna leva även utanför mässmiljön. Den är portabel och kan precis lika gärna visas i ett showroom eller kundmöte som på ett mässgolv.


”En plattform för samtal och interaktion med kunder.”

Norvatek fågelperspektiv
Norvatek användning

Istället för gips och frigolit.

En del av utmaningen var att få upplevelsen att fungera tillsammans med det fysiska bordet i Norvateks monter. För att skapa en så bra upplevelse som möjligt använde vi spelmotorn Unity och ARKit 2.0 med Image Detection. Appen känner igen bordet och använder det för att placera grafik.

På så sätt kan Norvatek visa upp en tre meter lång modell som redovisar komplicerade flöden och samband – helt utan frigolit och spackel. En modell som dessutom är interaktiv.

Norvatek AR på en mässa

Produktion.

Grafiken och funktionaliteten skapades parallellt. Enklare placeholdergrafik fick fylla ut upplevelsen innan de färdiga modellerna kunde sättas på plats. Modellen är uppbyggd i flera lager, med en marknivå, en underjordisk nivå och en nivå som visar insidan av byggnaderna. 3D-innehållet byggdes i Maya och renderas i Unity.

Proof of concept för Norvatek AR i 3D-mjukvaran
Norvatek proof-of-concept
Norvatek tidig version
Topografisk karta
Rörsystem
Norvatek testning

Nästa

Stora Teatern
— Webb

Gå till projektGå till projekt
Stora teaterns scen